Ekokulta
Ekokullan kimallus
Arvot
Kaivuu
Kaivuukuvia
Kulta
Ekokultaa kuvina
Historia
Yhteys ja linkkejä
Luonnonmukaisin menetelmin kaivettua ekokultaa
Kulta
 
Lapin kullan harvinaisuus
Lemmenjoelta löytyvä kulta on keskimäärin 23 karaattista, eli liki 100%:sta luonnonkultaa. Harvinaiseksi sen tekee se, että ainoastaan Afrikan Sierra Leonesta löytyy puhtaampaa luonnonkultaa.

Pehkosenkurusta löytyvä kultahiekka ja kultahiput ovat lähes poikkeuksetta puhtaita kultahippuja. Joskus löytyy ns. sekahippuja joissa on mukana muita mineraaleja. Näistä yleisimpiä ovat kvartsi, hematiitti ja platina.

Kullan arvo
Teollisesti kaivetun kullan hinta määräytyy maailmanmarkkinahinnan heilahteluista.

Lapin kultahippujen ja kullan arvo alkoi nousta 1970-luvun lopulla kun kultahippuja alettiin käyttää sellaisenaan koruihin. Tätä ennen kultahiput lähes poikkeuksetta sulatettiin, jolloin niiden luonnonmuovaama ainutlaatuinen rakenne tuhoutui.

Kultahippujen pinta on lähes puhdasta kultaa, mikrokiteistä ja mekaanisesti muokkautunutta. Se rakentuu lukuisista pienistä kiteistä. Luonnonhipun pintarakennetta ei voi jäljitellä. Jokainen hippu on luonnon oma pienoisveistoksensa, uniikkiteos vailla vertaa.

Kultahipun arvo voi olla sata-, jopa tuhatkertainen, verrattuna teolliseen harkkokultaan.


Yleistä:

Kulta on myrkytöntä. Kulta on erittäin haluttua ainetta teollisuuden käyttöön, koska se osaltaan mahdollistaa elektroniikan valmistuksen, sähkönjohtavuutensa ansiosta. Jokainen kuluttaja käyttää kultaa esim. kännyköissä ja tietokoneissa.

Ekokullan kimallusArvotKaivuuKaivuukuviaKultaEkokultaa kuvinaHistoriaYhteys ja linkkejä