Ekokulta
Ekokullan kimallus
Arvot
Kaivuu
Kaivuukuvia
Kulta
Ekokultaa kuvina
Historia
Yhteys ja linkkejä
Luonnonmukaisin menetelmin kaivettua ekokultaa
Historia
Lapin, Lemmenjoen ja Pehkosenkurun kultahistoria
Suomen Lapista on kaivettu kultaa jo 1860-luvun lopulta. Alkuun kaivu sijoittui Ivalojoelle, leviten sieltä joen sivuhaaroille ja Laanilaan - lähelle Saariselkää. 1945 löytyivät rikkaat Lemmenjoen kultalöydöt. Ammattimaisin osa kullankaivua siirtyi 1940-luvun lopulla Lemmenjoelle. Legendaarisimmat kultamaat ja kaivajat ovat jääneet historiaan juuri Lemmenjoen erämaista.

Lemmenjoen kultaryntäys oli kiivaimmillaan 1949-53. Kullan hinnan romahdus 1960-luvulla hiljensi kultamaita. Nykyinen, 1980-luvun alussa alkanut kultaryntäys, on jatkunut 2000-luvulle saakka.

Lemmenjoen Pehkosenkurussa kaivoi ensimmäisenä Ivalolainen Bernhard Pehkonen vuosina 1950-51. Puronvarsilla ei tuolloin ollut nimiä, ja ne nimettiin usein ensimmäisen kaivajan mukaan.

Oma kultahistoria
Huuhdoin ensimmäisen kerran kultaa Tankavaaran matkailuhuuhtomossa 1977. Elämys oli mieleenpainuva ja kullankaivuu alkoi kiinnostaa. Kullankaivuusta kertovien kirjojen ja lehtijuttujen lukeminen ei auttanut ns. kultakuumeen parantumisessa. Oli päästävä Lemmenjoelle, niille legendaarisille maille, joista kirjoissa eniten kerrottiin.

1982 pääsin ensimmäisen kerran Lemmenjoelle, siitä lähtien olen ollut täällä joka kesä. Ensimmäiset vuodet olivat turisti ja oppirahavuosia. Sitten pääsin rengiksi vanhoille, nyt jo edesmenneille vanhoille kaivajille. Pikkuhiljaa oman valtauksen saanti alkoi olla jokapäiväinen ajatus, ja vihdoin vuonna 1993 pääsin edesmenneen Esa Kujalan valtaukselle Pehkosenkuruun töihin. Vuonna 1994 valtasin vapaaksi jääneen kurun itselleni ja siitä lähtien olen täällä kaivanut.

Vuonna 1995 teimme kaivospiiritutkimukset joiden perusteella silloinen KTM myönsi alueen kaivospiiriksi. Tällä perusteella sain luvan rakentaa kunnollisen asunnon paikalle. Tätä ennen asuttiin epäinhimillisesti teltassa ja kevytpeite"kötöksessä" toukokuusta lokakuulle.

Vuonna 2011 voimaantullut uusi kaivoslaki lakkautti kaivospiirin ilman korvausta. Kullankaivajille joilla on kaivospiiri, annettiin 10 vuoden siirtymäaika. Mitä sen jälkeen tapahtuu, sitä ei vielä tiedetä.


Ekokullan kimallusArvotKaivuuKaivuukuviaKultaEkokultaa kuvinaHistoriaYhteys ja linkkejä